Μαραθώνιος Αθήνας
Ο μαραθώνιος είναι ένας αγώνας μεγάλης απόστασης, ο οποίος γίνεται με τρέξιμο, περπάτημα ή έναν συνδυασμό τρεξίματος / βάδισης. Έχει επίσημη απόσταση 42.195 χιλιόμετρα και ανήκει στα Ολυμπιακά αγωνίσματα από τότε που οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν το 1896. Δεν υπήρχε σαν αγώνισμα στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι διεξάγονταν από το 776 π.Χ. έως το 261 μ.Χ., καθώς ο μεγαλύτερος αγώνας δρόμου ήταν τότε λιγότερο από 5χλμ. Ο Μαραθώνιος υιοθετήθηκε ως κεντρικό μέρος του σύγχρονου Ολυμπιακού Προγράμματος, πραγματοποιείται σήμερα σε αμέτρητες πόλεις σε όλο τον κόσμο και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα όλων των εποχών.
Το ανθρώπινο είδος ιστορικά έχει τρέξει αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τον μαραθώνιο. Ο άνθρωπος ως κυνηγός, βασιζόταν σε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της καλής φυσικής κατάστασης που είναι η αντοχή. Το κυνήγι απαιτούσε τεράστια ενέργεια και διάρκεια, ούτως ώστε το θήραμα να εξαντληθεί και να μην μπορεί πια να αντισταθεί. Καθώς τα όπλα έγιναν πιο εξελιγμένα και οι άνθρωποι μπορούσαν να κυνηγήσουν από μεγάλη απόσταση, το τρέξιμο έπαψε να αποτελεί την μοναδική επιλογή για την επιβίωση του είδους.
Οι πιο επιτυχημένοι δρομείς, τόσο στο στρατό όσο και στην κοινωνία, χρησίμευαν ως αγγελιοφόροι μέχρι τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα και πάνω σε ανώμαλο έδαφος, ήταν καλύτεροι ακόμα και από τα άλογα. Στην αρχαία Αίγυπτο το τρέξιμο βραβεύονταν ως στρατιωτική ικανότητα. Ο βασιλιάς Taharka καθιέρωσε έναν αγώνα μεγάλης απόστασης ειδικά για να κρατήσει το στρατό του σε εγρήγορση. Ο ίδιος αγώνας αναβιώνεται τα τελευταία χρόνια με την ονομασία “100χλμ. των Φαραώ” και εκτείνεται από την πυραμίδα Hawara στο El Faioum στις πυραμίδες Sakkara στα νοτιοδυτικά του Καΐρου.
Το όνομα Μαραθώνιος προέρχεται από το μύθο του Φειδιππίδη, του Έλληνα αγγελιοφόρου. Ο θρύλος λέει ότι στάλθηκε από το πεδίο μάχης του Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει ότι οι Πέρσες είχαν νικηθεί στη Μάχη του Μαραθώνα, που έλαβε χώρα τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. Λέγεται ότι έτρεξε όλη την απόσταση χωρίς να σταματήσει κι όταν έφτασε αναφώνησε «νενικήκαμεν» και στη συνέχεια εξαντλημένος έπεσε νεκρός. Είτε πρόκειται για αληθινό γεγονός είτε όχι, ο θάνατος του Φειδιππίδη αναφέρεται σε ένα ποίημα του Robert Browning και αυτό αντιπροσωπεύει το κλίμα της εποχής κατά την οποία ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν θέλησε να βοηθήσει να γίνει η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Γάλλος Βαρώνος Πιέρ Ντε Κουμπερτέν προσπάθησε να κάνει υποχρεωτικό τον αθλητισμό στα γαλλικά σχολεία και να προωθήσει ένα διεθνές αθλητικό φεστιβάλ που βασιζόταν στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξεκίνησε την ολυμπιακή του εκστρατεία το 1892 και δύο χρόνια αργότερα συγκρότησε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Σορβόννη. Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να προωθήσουν τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα, και στη συνέχεια ανά διαστήματα τεσσάρων ετών.
Δεκαοκτώ άνδρες παρατάχθηκαν στην αρχή του πρώτου Ολυμπιακού Μαραθωνίου στις 10 Απριλίου 1896. Από τους τέσσερις αλλοδαπούς δρομείς μόνο ο Gyula Kellner από την Ουγγαρία είχε διανύσει την απόσταση δοκιμαστικά πριν από τον αγώνα. Οι άλλοι τρεις είχαν τρέξει μικρότερες αποστάσεις. Οι Έλληνες διοργανωτές ήταν άψογα προετοιμασμένοι και είχαν ήδη κάνει κάποιες ρυθμίσεις που παραμένουν ως συνήθης πρακτική μέχρι σήμερα: σταθμοί για νερό ήταν διάσπαρτοι κατά μήκος της πορείας, ένας αξιωματικός ιππικού ενεργούσε ως οδηγός της διαδρομής και στρατιώτες χρησιμοποιήθηκαν για να κρατήσουν το κοινό μακριά την πορεία και να είναι δίπλα στους δρομείς που χρειάζονταν βοήθεια. Οι τρεις ξένοι δρομείς έτρεξαν εκπληκτικά καλά και αποσύρθηκαν στα 23χλμ, 32χλμ και 37χλμ. Ο Σπυρίδων Λούης είχε πάρει το προβάδισμα από τον τελευταίο από αυτούς, τον Αυστραλό Edwin Flack περίπου στα 33χλμ. Ο εκκινητής, συνταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος, ο οποίος ενεργούσε και ως διαιτητής, έφυγε μπροστά για να ενημερώσει το πλήθος που περίμενε εναγωνίως στο γήπεδο. Ο Λούης δεν απογοήτευσε και προπορευόμενος κυριολεκτικά 1,5 χλμ, εισήλθε στο γήπεδο για να κερδίσει σε χρόνο 2:58:50. Στο τέλος, εννέα δρομείς ολοκλήρωσαν τον αγώνα.
Ο μαραθώνιος των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κάλυπτε την παραδοσιακή διαδρομή από τον Μαραθώνα προς την Αθήνα και τελείωσε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τον ίδιο χώρο όπου διεξήχθησαν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896. Τον αγώνα κέρδισε ο Ιταλός Stefano Baldini σε 2 ώρες 10 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα, χρόνο ρεκόρ για αυτή τη διαδρομή μέχρι τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας εκτός Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, όταν ο Κενυάτης Felix Kandie μείωσε το ρεκόρ σε 2 ώρες 10 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα. Ο μαραθώνιος των γυναικών έγινε για πρώτη φορά στους θερινούς Ολυμπιακούς του 1984 (Los Angeles, ΗΠΑ) και κέρδισε η Αμερικανίδα Joan Benoit με χρόνο 2 ωρών 24 λεπτών και 52 δευτερολέπτων.
Κάθε χρόνο, διοργανώνονται περισσότεροι από 800 μαραθώνιοι σε όλο τον κόσμο. Οι μαραθώνιοι του Βερολίνου, της Βοστώνης, του Σικάγου, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Τόκιο απονέμουν 500.000 δολλάρια ετησίως στους καλύτερους αθλητές (άνδρες και γυναίκες) του αγωνίσματος.
Η εκτέλεση ενός μαραθωνίου είναι αναμφισβήτητα μια ακραία μορφή άσκησης. Για το λόγο αυτό, συνιστάται οι άνθρωποι που επιθυμούν να συμμετάσχουν, να αποκτούν ουσιαστική εμπειρία πριν την πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης κοντινότερων αγώνων. Η προπόνηση δεν πρέπει να αφορά μόνο στην άσκηση για αγώνες αντοχής. Οι δρομείς πρέπει επίσης να προετοιμάσουν το σώμα τους για την τεράστια πίεση που θα υποστούν κατά την διάρκεια του αγώνα. Προπόνηση σε αγωνίσματα όπως η ποδηλασία και το κολύμπι, όχι μόνο βελτιώνουν το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, αλλά και ενισχύουν την αντίσταση του σώματος σε τραυματισμούς.
Όλοι όσοι τρέχουν ένα μαραθώνιο έχουν ποικίλους λόγους για να το κάνουν και διαφορετικές προσδοκίες για το τι θέλουν να επιτύχουν. Είναι σημαντικό να εστιάσετε σε αυτό που προσωπικά θέλετε να αποκομίσετε από τον αγώνα, ειδικά εάν είναι η πρώτη σας φορά.
Στην χώρα μας διεξάγεται ο Κλασικός-Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών, ένας διεθνής ετήσιος αγώνας που συνήθως λαμβάνει χώρα τον Νοέμβριο. Χιλιάδες αθλητές από όλο τον κόσμο προετοιμάζονται συστηματικά για χρόνια για να καταφέρουν να πάρουν μέρος σε αυτήν την εκπληκτική γιορτή, να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους, να καταθέσουν δύναμη ψυχής και να αποτιμήσουν έτσι φόρο τιμής στον Αθηναίο ημεροδρόμο Φειδιππίδη.
Στη Massage Spa κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στηρίζουμε τους αθλητές του Μαραθωνίου Αθήνας παρέχοντας επαγγελματικές υπηρεσίες μασάζ στην άνεση του χώρου σας.