Ο ρόλος του μασάζ στη θεραπεία της ψυχικής υγείας

«
»

Στη σημερινή κοινωνία πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, ήπιας ή και σοβαρότερης μορφής. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας εκτιμά ότι το 26,2% του πληθυσμού πάσχει από έστω μία διαταραχή. Από αυτούς που πάσχουν από ψυχική ασθένεια, οι περισσότεροι αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Καθώς τα προβλήματα αυτά συνεχίζουν να εμφανίζονται παγκοσμίως, οι άνθρωποι στρέφονται προς τις παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές φαρμάκων και αναζητούν θετικά αποτελέσματα από την ολιστική προσέγγιση πνεύματος και σώματος, όπως η θεραπεία μασάζ.

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι συνηθέστερες καταστάσεις που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, εξηγούν οι ειδικοί. Οι άνθρωποι βλέπουμε πλέον στην πράξη ότι το μασάζ δεν βοηθάει μόνο στην ανακούφιση των σωματικών πόνων ούτε είναι απλά μια τεχνική χαλάρωσης που απολαμβάνουμε όταν βρισκόμαστε σε διακοπές. Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το μασάζ θεωρείται θεραπεία για τη συνολική υγεία του νου και του σώματος, καθώς το 88% των ανθρώπων βλέπουν το μασάζ ωφέλιμο για τη γενική υγεία και ευεξία.

Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία της έρευνας που συνδέει το θεραπευτικό μασάζ με θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία περιλαμβάνουν:

 

  • Μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης για άτομα με νόσο HIV
  • Μείωση του άγχους και της οξείας κόπωσης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας
  • Μείωση της ανησυχίας, της κατάθλιψης, του σωματικού πόνου, της έντασης και ευερεθιστότητας σε ανθρώπους που η δουλειά τους είναι άκρως αγχωτική και απαιτητική
  • Μείωση του άγχους και των σχετικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων, της έντασης των ώμων, της αϋπνίας, της κούρασης και του πόνου μυών και αρθρώσεων σε νοσηλευτές κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους

Η παραδοσιακή θεραπεία για πολλές ψυχικές ασθένειες περιλαμβάνει συνήθως τη λήψη μιας ποικιλίας φαρμάκων για την εξισορρόπηση των ορμονικών επιπέδων και την τόνωση του νευρικού συστήματος. Μέσω της δύναμης της αφής, το μασάζ έχει εξελιχθεί σε μια πρόσθετη θεραπευτική επιλογή για ψυχικές παθήσεις, μειώνοντας την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη και αυξάνοντας την σεροτονίνη και την ντοπαμίνη για τη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους.

 

 

Όταν η κορτιζόλη ( η ορμόνη του στρες) μετρήθηκε πριν και αμέσως μετά από μία συνεδρία μασάζ, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι διαπίστωσαν ότι η θεραπεία μείωσε τα επίπεδα κατά 53%. Η έρευνα συνεχίζει να δείχνει πως η θεραπεία μασάζ είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση η οποία επηρεάζει θετικά τη βιοχημεία του οργανισμού προκειμένου να θεραπεύσει ασθένειες ψυχικής υγείας, καθώς και να συμπληρώσει τις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες.

Παρόλο που οι άνθρωποι είναι πιο ενεργητικοί σήμερα με την υγεία τους και εξοικειωμένοι περισσότερο με την αναζήτηση προληπτικών και εναλλακτικών θεραπευτικών επιλογών, πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να εκπαιδευτεί το κοινό σχετικά με τα οφέλη του μασάζ για τις ψυχικές παθήσεις.

 

Το μασάζ μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της αυξανόμενης εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας στη χώρα μας. Εάν εσείς ή ένας αγαπημένος σας αντιμετωπίζει θέματα όπως κατάθλιψη και άγχος, μιλήστε στους γιατρούς σας και έναν πιστοποιημένο θεραπευτή μασάζ για να εντάξετε αυτήν την καταπληκτική θεραπεία στην ζωή σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *