Μασάζ στη σκλήρυνση κατά πλάκας

«
»

Η πολλαπλή σκλήρυνση (MS), μια ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη. Θεωρείται ότι πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), ενώ περίπου 200 νέες περιπτώσεις εμφανίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε εβδομάδα. Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, η θεραπεία με μασάζ στη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι εξαιρετικός συμπληρωματικός τρόπος για την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Οργανώσεις όπως η National MS Society υποστηρίζουν ότι ο τρόπος για να καταπολεμήσουμε τα αποτελέσματα και πιθανώς την εξέλιξη αυτής της ασθένειας είναι μέσω της θεραπείας με τα εγκεκριμένα φάρμακα τροποποίησης της νόσου. Ωστόσο, η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα που το μασάζ ή άλλες πρακτικές ευεξίας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή και στη μείωσή τους.

Σπαστικότητα – Αυτό το σύμπτωμα που προκαλεί δυσκαμψία ή/και ακούσια μυϊκούς σπασμούς στα άκρα είναι ένα από τα πιο συχνά. Οι νευρολόγοι συνταγογραφούν φάρμακα, άσκηση και φυσιοθεραπεία για να ανακουφίσουν αυτό το σύμπτωμα. Η μάλαξη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση καθώς μπορεί να συμβάλει στη μείωση της δυσκαμψίας των μυών και να αυξήσει την κυκλοφορία στις πληγείσες περιοχές. Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει ούτως ώστε κι οι άλλες θεραπείες για την σπαστικότητα να είναι πιο αποτελεσματικές, βοηθώντας τους μύες να είναι λιγότερο άκαμπτοι και να μην πονούν.

Θλίψη και άγχος – είτε λόγω της μη προβλεψιμότητας της ΣΚΠ, της ανησυχίας για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον ή τη θλίψη για την αλλαγή και απώλεια που μπορεί να φέρει η ασθένεια, αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ κοινά στους ασθενείς. Η ιατρική βοήθεια για την κατάθλιψη είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ωστόσο το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη συμπλήρωση της θεραπείας της ψυχικής υγείας. Ο λόγος είναι ότι βοηθάει στην αύξηση της ντοπαμίνης, η οποία είναι η ορμόνη που ρυθμίζει την αίσθηση χαράς, ενθουσιασμού και έμπνευσης. Επίσης, βοηθά στην έκκριση των ενδορφινών, της ωκυτοκίνης και της επινεφρίνης, που μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση των συναισθημάτων της ευφορίας.

Πόνος – Είτε πρόκειται για πόνο από τη σπαστικότητα, τον πόνο στις αρθρώσεις, τους σφιγμένους ώμους και την πλάτη από το άγχος, ή ένα πονεμένο κεφάλι ή σαγόνι, η ανακούφιση πόνου που μπορεί να φέρει το μασάζ είναι πολύτιμη και αποτελεσματική. Το μασάζ δεν προσφέρει μόνο ανακούφιση από τον πόνο στον μαλακό ιστό, τους τένοντες και τους μύες του σώματος, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει στην προώθηση της κυκλοφορίας στην περιοχή. Επίσης, υπάρχουν τεράστια θεραπευτικά οφέλη από την απλή φροντίδα και την επαφή από ένα ανθρώπινο χέρι. Το μασάζ μπορεί να είναι μια παρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος για τον έλεγχο του πόνου.

Προβλήματα ύπνου – οι διαταραχές του ύπνου και η ΣΚΠ φαίνεται να συμβαδίζουν. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, οι περιοδικές κινήσεις των άκρων (PLMS), η προαναφερθείσα σπαστικότητα ή ο πόνος, μπορούν να αποτρέψουν έναν ξεκούραστο ύπνο. Δημιουργείται φαύλος κύκλος, καθώς η κόπωση και το στρες που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα της ΣΚΠ, οδηγώντας σε φτωχότερο ύπνο και ούτω καθεξής. Το μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να βιώσετε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο προωθώντας την παραγωγή σεροτονίνης που βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδιανού ρυθμού του σώματος. Το μασάζ μειώνει επίσης την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία όταν είναι αυξημένη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.

Με την σκλήρυνση κατά πλάκας είναι σημαντικό να λαμβάνετε τακτική ιατρική περίθαλψη από νευρολόγο για την αποτελεσματικότερη δυνατή θεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας συμφωνεί ότι η θεραπεία μασάζ είναι μια καλή επιλογή συμπληρωματικής θεραπείας και μετά απολαύστε τα χαλαρωτικά, παρήγορα και αποτελεσματικά οφέλη του μασάζ. Οι θεραπευτές της Massage Spa είναι στην διάθεσή σας για συνεδρίες μασάζ κατ’ οίκον όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

2 σχόλια

    1. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μασάζ, κάποια από αυτά κάνουν χρήση λαδιού και κάποια άλλα όχι. Οπότε είναι αναλόγως του είδους του μασάζ που θα επιλέξετε. Μπορείτε όμως όταν θα προγραμματίσετε το ραντεβού σας, να ζητήσετε να γίνει αντικατάσταση του λαδιού με κρέμα ή βούτυρο σώματος αν δεν προτιμάτε το λάδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *