Υποδοχείς απόλαυσης!

«
»

Ορισμένες από τις πρώτες αναφορές στο θεραπευτικό μασάζ χρονολογούνται έως και 4000 χρόνια πριν, στην αρχαία Αίγυπτο. Δεδομένης αυτής της μακράς ιστορίας, δεν προκαλεί πλέον έκπληξη το γεγονός ότι οι ειδικοί μέσω της επιστημονικής έρευνας έχουν οριοθετήσει τον τρόπο με τον οποίο το μασάζ βοηθάει τους ανθρώπους να διαχειρίζονται τον πόνο.

Ο πόνος δεν έχει μόνο μία απλή μορφή. Είναι μια πολύπλοκη βιοψυχοκοινωνική κατάσταση που μεταδίδεται σε διάφορα επίπεδα στο νευρικό σύστημα. Ακριβώς γι’ αυτό όμως, υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα στα οποία ο πόνος μπορεί να ανακουφιστεί από το θεραπευτικό μασάζ. Είναι γνωστές οι αιτίες του πόνου και ο τρόπος που το μασάζ επιδρά θετικά σε αυτές, αλλά γνωρίζατε ότι το μασάζ βοηθά στη διαχείριση του πόνου και με την τόνωση των υποδοχέων ευχαρίστησης;

Οι υποδοχείς απόλαυσης είναι μια σχετικά πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη κι έγιναν ευρύτερα γνωστοί από ένα άρθρο του 2013 που δημοσιεύτηκε στην έκδοση του Ιανουαρίου του περιοδικού Nature.

Η έρευνα αναφέρει ότι υπάρχουν εξειδικευμένοι αισθητήρες υποδοχείς για ευχάριστες αισθήσεις που ονομάζονται απτικές ίνες C. Όπως ανιχνεύεται ο πόνος από τους αντίστοιχους αισθητήρες, έτσι ακριβώς επιφέρεται και η σημαντική μείωσή του, με την κατάλληλη διέγερση των απτικών ινών. Η τόνωση υποδοχέων ευχαρίστησης με απαλό μασάζ, προσφέρει στο νευρικό μας σύστημα το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζεται και το οποίο αποδιοργανώνεται με την εμφάνιση του πόνου.

Σημαντικό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι καθώς οι ενδορφίνες απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, οι αναστολείς του πόνου διεγείρονται στο σώμα συμβάλλοντας στην μείωση του πόνου, ακόμη και για τους χρόνια πάσχοντες.

Η επιστήμη προχωρά και οι ειδικοί συνεχώς δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό που τα σώματά μας μας λένε τόσες χιλιάδες χρόνια: Το μασάζ βοηθά σε όλους τους τομείς κι ευεργετεί πλήρως και ουσιαστικά! Ευχόμαστε στα χρόνια που ακολουθούν, το μασάζ να αποκτήσει στη συνείδησή μας τη θέση που του αξίζει και από είδος πολυτελείας να μπει στην καθημερινότητά μας στον βαθμό που του αναλογεί.

3 σχόλια

  1. Φοβάμαι την ημέρα που η τεχνολογία θα ξεπεράσει την ανθρώπινη επαφή… Ο κόσμος θα αποκτήσει μια ολόκληρη γενιά ηλιθίων… Άλμπερτ Αϊνσταιν

  2. υποφερω εδω και χρονια απο πονο στον αυχενα επειδη χρησιμοποιω πολλες ωρες το laptop. Ποσα μασαζ χρειαζεται να κανω για να περασει ο πονος?

    1. Καλησπέρα σας,
      Κάθε σώμα είναι διαφορετικό, το ίδιο κι οι ανάγκες του. Για αυτόν τον λόγο θα είναι χρήσιμο να σας δει κάποιος από τους θεραπευτές μάλαξης που συνεργαζόμαστε, κάνοντας ένα πρώτο ραντεβού και εφ’ όσον το χρειάζεστε να σας προτείνει κάποιον αριθμό συνεδριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *